Τι νέο φέρνει το HDMI 2.1;

Πολλοί από εσάς, με τις ανακοινώσεις των νέων κονσολών, ίσως ψαχτείτε για αγορά μιας καινούριας 4Κ ή 8Κ τηλεόρασης. Η ερώτηση είναι η εξής : Είναι πολύ σημαντικό, η νέα σας τηλεόραση να διαθέτει θύρα HDMI 2.1 έκδοσης; ΝΑΙ, είναι η απάντηση.

Αρχικά η νέα έκδοση του HDMI θα μπορεί να μεταφέρει σήμα μέχρι και 10Κ ανάλυσης, με ταχύτητα έως 48Gbps. Σε 8Κ θα μας επιτρέπει αναπαραγωγή στα 60 καρέ, ενώ σε 4Κ μέχρι και 120 καρέ. Αλλαγές θα έχουμε και στο HDR, καθώς θα υποστηρίζει Dynamic HDR, που σημαίνει ότι το περιεχόμενο που προβάλει η τηλεόραση μας , θα μπορεί να παίρνει μεταβλητές τιμές φωτεινότητας από καρέ σε καρέ. Θα βλέπουμε την κάθε σκηνή, έτσι ακριβώς όπως θέλει ο δημιουργός της ταινίας.

Μια τηλεόραση δείχνει ένα χαρακτήρα από ένα παιχνίδι και έναν υπολογιστή σε ένα γραφείο

Για του gamers, τα καλά νέα είναι η υποστήριξη VRR (Variable Refresh Rate). Με αυτή την τεχνολογία, τα frames δεν θα κλειδώνουν σε μία σταθερή τιμή, και θα γίνεται συγχρονισμός με το frame rate της πηγής. Με άλλα λόγια, το frame rate, θα είναι ρευστό, και θα προσαρμόζεται στην πηγή. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πιο ομαλή εικόνα χωρίς screen tearing. Επιπλέον, οι τεχνολογίες G-Sync και FreeSync, θα είναι συμβατές με το HDMI 2.1. Σε παλαιότερο άρθρο είχαμε αναφερθεί για τα νέα μοντέλα LG με G-Sync και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ .

Μία ακόμα τεχνολογία που θα μας φέρει το HDMI 2.1, είναι το ALLM (Auto Low Latency Mode). Αυτό πoυ κάνει το ALLM, είναι να αλλάζει αυτόματα τις ρυθμίσεις της τηλεόρασης σε game mode, μόλις ανιχνεύσει ότι η πηγή είναι κονσόλα (PS5, Xbox SeriesX), και έτσι βελτιώνει το input lag.

Οι αλλαγές που μας φέρνει το HDMI 2.1, δεν σταματούν εδώ, καθώς θα έχουμε βελτιώσεις και στον ήχο. Το ARC (Audio Return Chanel) έρχεται πλέον ενισχυμένο, με την ονομασία eARC (e από το enhanced) και θα μπορεί να μας δίνει υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς ήχου, καθώς και υποστήριξη Dolby Atmos και DTS:X.

Σημείωση : Βασική προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, είναι η υποστήριξη και η συμβατότητα των τεχνολογιών, από την τηλεόραση, από την πηγή, και φυσικά το HDMI να είναι έκδοσης 2.1 .

Κ.Ρ.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] πιo τεχνικές πληροφορίες είναι ότι θα έχει HDMI 2.1, θα υποστηρίζει VRR(Variable Refresh Rate) και ALLM (Automatic Low […]

[…] ενδιαφέροντα πράγματα όπως ότι θα έχουν όλες οι Bravia XR HDMI 2.1 και θα υποστηρίζουν Dolby Vision. Περισσότερα στο Δελτίο […]