Εικόνα

Τι νέο φέρνει το HDMI 2.1;

Πολλοί από εσάς, με τις ανακοινώσεις των νέων κονσολών, ίσως ψαχτείτε για αγορά μιας καινούριας 4Κ ή 8Κ τηλεόρασης. Η ερώτηση είναι η εξής : Είναι πολύ σημαντικό, η νέα σας τηλεόραση να διαθέτει θύρα HDMI 2.1 έκδοσης; ΝΑΙ, είναι η απάντηση.

Αρχικά η νέα έκδοση του HDMI θα μπορεί να μεταφέρει σήμα μέχρι και 10Κ ανάλυσης, με ταχύτητα έως 48Gbps. Σε 8Κ θα μας επιτρέπει αναπαραγωγή στα 60 καρέ, ενώ σε 4Κ μέχρι και 120 καρέ. Αλλαγές θα έχουμε και στο HDR, καθώς θα υποστηρίζει Dynamic HDR, που σημαίνει ότι το περιεχόμενο που προβάλει η τηλεόραση μας , θα μπορεί να παίρνει μεταβλητές τιμές φωτεινότητας από καρέ σε καρέ. Θα βλέπουμε την κάθε σκηνή, έτσι ακριβώς όπως θέλει ο δημιουργός της ταινίας.

Για του gamers, τα καλά νέα είναι η υποστήριξη VRR (Variable Refresh Rate). Με αυτή την τεχνολογία, τα frames δεν θα κλειδώνουν σε μία σταθερή τιμή, και θα γίνεται συγχρονισμός με το frame rate της πηγής. Με άλλα λόγια, το frame rate, θα είναι ρευστό, και θα προσαρμόζεται στην πηγή. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πιο ομαλή εικόνα χωρίς screen tearing. Επιπλέον, οι τεχνολογίες G-Sync και FreeSync, θα είναι συμβατές με το HDMI 2.1. Σε παλαιότερο άρθρο είχαμε αναφερθεί για τα νέα μοντέλα LG με G-Sync και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ .

Μία ακόμα τεχνολογία που θα μας φέρει το HDMI 2.1, είναι το ALLM (Auto Low Latency Mode). Αυτό πoυ κάνει το ALLM, είναι να αλλάζει αυτόματα τις ρυθμίσεις της τηλεόρασης σε game mode, μόλις ανιχνεύσει ότι η πηγή είναι κονσόλα (PS5, Xbox SeriesX), και έτσι βελτιώνει το input lag.

Οι αλλαγές που μας φέρνει το HDMI 2.1, δεν σταματούν εδώ, καθώς θα έχουμε βελτιώσεις και στον ήχο. Το ARC (Audio Return Chanel) έρχεται πλέον ενισχυμένο, με την ονομασία eARC (e από το enhanced) και θα μπορεί να μας δίνει υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς ήχου, καθώς και υποστήριξη Dolby Atmos και DTS:X.

Σημείωση : Βασική προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, είναι η υποστήριξη και η συμβατότητα των τεχνολογιών, από την τηλεόραση, από την πηγή, και φυσικά το HDMI να είναι έκδοσης 2.1 .

Κ.Ρ.

Κωνσταντίνος Ράντελερ

Βρίσκομαι στον χώρο της τεχνολογίας - σε διάφορες θέσεις επαγγελματικά - από το 2009. Ειδικότητά μου, οι τηλεοράσεις. Μου αρέσει οποιαδήποτε συσκευή παράγει ήχο και εικόνα. Θέλω να πιάνω στα χέρια μου κάθε λογής gadget και να ανοίγω πρώτος την συσκευασία από κάθε νέο τεχνολογικό προϊόν και να το δοκιμάζω. Παίζω video games, βλέπω ταινίες και σειρές, και παρακολουθώ με τις ώρες ποδόσφαιρο. Ναι, όλα μου τα ενδιαφέροντα, έχουν να κάνουν με τηλεόραση! Έλα στην παρέα μας, γίνε και εσύ displayer!

Δείτε τα Σχόλια

Πρόσφατα Άρθρα

Logitech G FITS : Τα νέα True Wireless Gaming Earbuds από τη Logitech G

Η Logitech G, μια μάρκα της Logitech και κορυφαία καινοτόμος εταιρεία τεχνολογιών και εξοπλισμού gaming,…

10 μήνες Πριν

Η νέα σειρά Samsung Galaxy S23 είναι σχεδιασμένη για premium εμπειρία σήμερα και στο μέλλον

Η Samsung παρουσίασε τα Galaxy S23 Ultra, Galaxy S23+ και Galaxy S23, σηματοδοτώντας μια νέα…

10 μήνες Πριν

Είστε ερωτευμένοι; Μείνετε «συνδεδεμένοι…» με τα Huawei GT3 smartwatches, Elite και Gold edition!

Γιατί να μην γιορτάσετε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, με ένα δώρο που διαρκεί; Η HUAWEI…

10 μήνες Πριν

HUAWEI WATCH D: Το πραγματικό smartwatch πιεσόμετρο διαθέσιμο από σήμερα 19 Δεκεμβρίου!

Το πραγματικό smartwatch πιεσόμετρο HUAWEI WATCH D, για παρακολούθηση αρτηριακής πίεσης, αλλά και ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ECG),…

12 μήνες Πριν

BeReal: Το νέο Social Media που σε θέλει όπως είσαι.

Το BeReal θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μία αντί Instagram πλατφόρμα, όπου πρακτικά…

1 έτος Πριν

Elon Musk Twitter: Επιστρέφει το μπλε σύμβολο επιβεβαίωσης

Ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk δήλωσε την Τρίτη ότι η συνδρομητική υπηρεσία Twitter Blue θα επαναλειτουργήσει…

1 έτος Πριν