Wiki

Τι είναι η τεχνολογία Full Array Led ;

Τα μοντέλα των τηλεοράσεων, δεν διαφέρουν μεταξύ τους μόνο ως προς τις αναλύσεις που υποστηρίζουν ή ως προς τον ρυθμό ανανέωσης των καρέ τους, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο φωτίζεται το panel. Είναι από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε την επόμενή σας LED LCD τηλεόραση. Αναφέρομαι μόνο σε LED LCD τηλεοράσεις, καθώς σε αυτές συναντάμε την Full Array τεχνολογία, μιας και στις OLED το κάθε pixel είναι αυτοφωτιζόμενο, και δεν χρειάζεται οπίσθιο φωτισμό.

Τι είναι το Full Array ;

Οι τρόποι με του οποίους φωτίζεται ένα panel τηλεόρασης είναι τρεις. Οι Edge Lit, οι Direct Lit, και οι Full Array. Στις Edge Lit τηλεοράσεις, ο φωτισμός προέρχεται από μία λωρίδα LED – ή και περισσότερες σε κάποιες περιπτώσεις- η οποία βρίσκεται σε κάποια από τις τέσσερις πλευρές της οθόνης. Στις Direct Lit, αντί οι λωρίδες LED να είναι σε κάποια άκρη, βρίσκονται πίσω από το panel και φωτίζουν απ’ ευθείας την οθόνη. Ένα από τα αρνητικά αυτών των δύο τρόπων φωτισμού των panel, είναι η πιστότητα του μαύρου χρώματος. Καμία από τις δύο τεχνολογίες, Edge Lit και Direct Lit, δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά την τοπική φωτεινότητα για να αποδώσει βαθύ μαύρο.

Εδώ έρχεται η τεχνολογία Full Array LED για να βελτιώσει τα επίπεδα του μαύρου χρώματος, και όχι μόνο. Με την τεχνολογία αυτή, υπάρχουν κάθετες και οριζόντιες ζώνες φωτός πίσω από το panel, και σε συνδυασμό με το Local Dimming (τοπική διαχείριση και εξασθένηση φωτός) βελτιώνεται σε τεράστιο βαθμό το βάθος και η πιστότητα του μαύρου. Το Local Dimming μπορεί επίσης να μας προσφέρει πιο φωτεινές κάποιες περιοχές της οθόνης, και άλλες αντίστοιχα πιο σκοτεινές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απολαμβάνουμε ρεαλιστικά επίπεδα φωτεινότητας, πολύ καλύτερη ποιότητα εικόνας και μεγαλύτερη αντίθεση.

Φώτο από sony.gr

Αν η επόμενή σας τηλεόραση δεν είναι τεχνολογίας OLED, επιλέξτε μια LED LCD με τεχνολογία Full Array. Ενδεικτικά κάποιες Full Array σειρές τηλεοράσεων του 2020 :

SONY

XH95 | XH90

Samsung

Q80T | Q90T | Q95T | Q800T | Q950T

LG

NANO916 | NANO996 | NANO956

Προτεινόμενες τηλεοράσεις του Netflix Για Το 2020

Κωνσταντίνος Ράντελερ

Βρίσκομαι στον χώρο της τεχνολογίας - σε διάφορες θέσεις επαγγελματικά - από το 2009. Ειδικότητά μου, οι τηλεοράσεις. Μου αρέσει οποιαδήποτε συσκευή παράγει ήχο και εικόνα. Θέλω να πιάνω στα χέρια μου κάθε λογής gadget και να ανοίγω πρώτος την συσκευασία από κάθε νέο τεχνολογικό προϊόν και να το δοκιμάζω. Παίζω video games, βλέπω ταινίες και σειρές, και παρακολουθώ με τις ώρες ποδόσφαιρο. Ναι, όλα μου τα ενδιαφέροντα, έχουν να κάνουν με τηλεόραση! Έλα στην παρέα μας, γίνε και εσύ displayer!

Δείτε τα Σχόλια

Κοινοποίηση
Δημοσιεύτηκε από
Κωνσταντίνος Ράντελερ
Tags: full array

Πρόσφατα Άρθρα

Logitech G FITS : Τα νέα True Wireless Gaming Earbuds από τη Logitech G

Η Logitech G, μια μάρκα της Logitech και κορυφαία καινοτόμος εταιρεία τεχνολογιών και εξοπλισμού gaming,…

10 μήνες Πριν

Η νέα σειρά Samsung Galaxy S23 είναι σχεδιασμένη για premium εμπειρία σήμερα και στο μέλλον

Η Samsung παρουσίασε τα Galaxy S23 Ultra, Galaxy S23+ και Galaxy S23, σηματοδοτώντας μια νέα…

10 μήνες Πριν

Είστε ερωτευμένοι; Μείνετε «συνδεδεμένοι…» με τα Huawei GT3 smartwatches, Elite και Gold edition!

Γιατί να μην γιορτάσετε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, με ένα δώρο που διαρκεί; Η HUAWEI…

10 μήνες Πριν

HUAWEI WATCH D: Το πραγματικό smartwatch πιεσόμετρο διαθέσιμο από σήμερα 19 Δεκεμβρίου!

Το πραγματικό smartwatch πιεσόμετρο HUAWEI WATCH D, για παρακολούθηση αρτηριακής πίεσης, αλλά και ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ECG),…

12 μήνες Πριν

BeReal: Το νέο Social Media που σε θέλει όπως είσαι.

Το BeReal θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μία αντί Instagram πλατφόρμα, όπου πρακτικά…

1 έτος Πριν

Elon Musk Twitter: Επιστρέφει το μπλε σύμβολο επιβεβαίωσης

Ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk δήλωσε την Τρίτη ότι η συνδρομητική υπηρεσία Twitter Blue θα επαναλειτουργήσει…

1 έτος Πριν