Η SONY ανακοίνωσε QD-OLED τηλεόραση!

Η SONY όσα χρονια κυκλοφορεί OLED τηλεοράσεις, γνωρίζουμε πως τα panels τα προμηθεύεται από την LG. Τα πράγματα στο νέο line up αλλάζουν, καθώς η SONY ανακοίνωσε τα QD-OLED panels, τα οποία θα προμηθεύεται πλέον από την Samsung.

Τι είναι όμως η QD-OLED τεχνολογία;

Η QD-OLED (quantum dot organic light emitting diode) τεχνολογία, η οποία αναπτύσσεται ε΄δω και χρόνια από την Samsung θέλει να συνδυάσει το τέλειο μαύρο των OLED τηλεοράσεων, με τα πλεονεκτήματα των QLED οθονών, οι οποίες χαρακτηρίζονται για την πολύ υψηλή φωτεινότητα και τα ζωντανά χρώματα.

Σε τι διαφέρουν οι QD-OLED τηλεοράσεις από τις OLED;

Οι QD-OLED οθόνες διαφέρουν από τα παραδοσιακά πάνελ OLED που κατασκευάζει η LG ως προς τον τρόπο με τον οποίο παράγουν την εικόνα. Οι οθόνες της LG ανήκουν στην κατηγορία WRGB OLED, επειδή χρησιμοποιούν εικονοστοιχεία λευκού φωτός που περνούν μέσα από χρωματικά φίλτρα για να παράγουν κόκκινα, πράσινα και μπλε υπο-εικονοστοιχεία.

Οι QD-OLED έρονται για να το αλλάξουν αυτό, εκπέμποντας μπλε φως μέσω κβαντικών κουκίδων (Quantum Dots) για να μετατρέψουν μέρος του μπλε φωτός σε κόκκινο και πράσινο χωρίς να χρειάζεται το χρωματικό φίλτρο. Το μπλε φως χρησιμοποιείται επειδή έχει την ισχυρότερη φωτεινότητα.

Φυσικά στα ”απλά” OLED μοντέλα του 2022 η SONY θα συνεχίσει να προμηθεύεται τα panels από την LG. Θα συνεχιστεί όμως και το 2023 αυτή η συνεργασία; Θα μάθουμε στο μέλλον…

Δείτε το νέο μοντέλο της SONY με QD-OLED τεχνολογία στον παρακάτω player:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments