Η ενημέρωση λογισμικού για την GFX100 της Fujifilm την μετατρέπει σε κάμερα 400MP

Με τον αισθητήρα 102 megapixel, η 10.000€ GFX100 της Fujifilm μπορεί ήδη να τραβήξει εξαιρετικά λεπτομερής εικόνες που αναδεικνύουν μικροσκοπικές λεπτομέρειες σε ένα θέμα. Αλλά με τη βοήθεια του νέου λογισμικού και μιας τεχνικής που ονομάζεται pixel shift multi-shot, η GFX100 μπορεί πλέον να τραβήξει εικόνες 400 megapixel.

Όπως εξηγεί η PetaPixel , για να επιτύχει το επίτευγμα, η κάμερα χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό του αισθητήρα 102 megapixel και της σταθεροποίησης στο σώμα. Το τελευταίο στοιχείο θα μετακινήσει τον αισθητήρα σε μικροσκοπικά βήματα 0,5 pixel, ενώ καταγράφει 16 ξεχωριστές εικόνες RAW. Το νέο λογισμικό Pixel Shift Combiner της Fuji στη συνέχεια συνδυάζει αυτά τα αρχεία RAW σε μία μόνο ψηφιακή αρνητική (DNG) εικόνα 400 megapixel που μπορούν να επεξεργαστούν εφαρμογές όπως το Capture One.  

Fujifilm 400MP vs 100MP

Όπως ίσως μαντέψατε, μια εικόνα 400 megapixel είναι ουσιαστικά μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες 100 megapixel, με την πρώτη να καταλαμβάνει έως και 200 ​​megabyte όταν συμπιέζεται σε ένα αρχείο JPEG. Η πιο λεπτομερής εικόνα είναι επίσης πιο δυσκίνητη και χρονοβόρα για επεξεργασία στο Photoshop και σε άλλες εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας. 

Προφανώς, κανένας χόμπι δεν χρειάζεται μια κάμερα ικανή να τραβήξει εικόνες 400 megapixel και οι περισσότεροι επαγγελματίες δεν την χρειάζονται. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Fujifilm, το χαρακτηριστικό αυτό έχει πολύ νόημα για τις εργασίες πολιτιστικής διατήρησης όπου αυτές οι εικόνες μπορούν να βοηθήσουν τους αρχαιολόγους και τους αναστηλωτές να κάνουν τη δουλειά τους. Εάν είσαι αρκετά ενθουσιώδης για να αποκτήσεις μια GFX100, μπορείς να κατεβάσετε το νέο λογισμικό από τον ιστότοπο της Fujifilm.

Μοιραστείτε το
kostas eleftheriadis

Είμαι ο Κωνσταντίνος και πέρα των σπουδών μου πάνω στον κινηματογράφο, ασχολούμαι με το λιανικό εμπόριο πάνω σε εξοπλισμό ήχου και εικόνας τα τελευταία χρόνια. Είμαι λάτρης της τεχνολογίας και θέλω να πιάνω πρώτος ότι νέο gadget κυκλοφορεί. Τώρα πλέον είμαι ένας displayer και αν σου αρέσει και σένα η τεχνολογία γίνε και εσύ!

Recent Posts

Και το Κύπελλο Ελλάδας αποκλειστικά στην COSMOTE TV

Η COSMOTE TV εξασφάλισε τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης του Κυπέλλου Ελλάδας ποδοσφαίρου, του θεσμού των…

2 λεπτά ago

COSMOTE Neo: Η πρώτη digital κινητή στην Ελλάδα

Η COSMOTE πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, φέρνοντας την digital επανάσταση:…

15 λεπτά ago

Το νέο μοντέλο LG NANO866 με Real 4K ανάλυση έρχεται με ξεχωριστές δυνατότητες

Η LG παρουσίασε ακόμα ένα μοντέλα από την σειρά NanoCell, το LG NANO866, το οποίο…

25 λεπτά ago

Τα PS Plus παιχνίδια Ιουλίου για PS4 και PS5

Η SONY ανακοίνωσε επίσημα τα PS Plus παιχνίδια τα οποία θα μπορούν να κατεβάσουν οι…

4 μήνες ago

Το Galaxy S21 Ultra 5G το Καλύτερο Smartphone στα Global Mobile Awards της MWC 2021

Η Samsung ανακοίνωσε τη διάκριση του Samsung Galaxy S21 Ultra 5G ως το «Καλύτερο Smartphone»…

4 μήνες ago

Η LG ανακοινώνει τη διαθεσιμότητα των νέων μοντέλων LG QNED MiniLED τηλεοράσεων

Η LG ανακοινώνει την κυκλοφορία της νέας και πιο premium σειράς LCD TV στην παγκόσμια…

4 μήνες ago