Εικόνα

Τι νέο φέρνει το HDMI 2.1;

Πολλοί από εσάς, με τις ανακοινώσεις των νέων κονσολών, ίσως ψαχτείτε για αγορά μιας καινούριας 4Κ ή 8Κ τηλεόρασης. Η ερώτηση είναι η εξής : Είναι πολύ σημαντικό, η νέα σας τηλεόραση να διαθέτει θύρα HDMI 2.1 έκδοσης; ΝΑΙ, είναι η απάντηση.

Αρχικά η νέα έκδοση του HDMI θα μπορεί να μεταφέρει σήμα μέχρι και 10Κ ανάλυσης, με ταχύτητα έως 48Gbps. Σε 8Κ θα μας επιτρέπει αναπαραγωγή στα 60 καρέ, ενώ σε 4Κ μέχρι και 120 καρέ. Αλλαγές θα έχουμε και στο HDR, καθώς θα υποστηρίζει Dynamic HDR, που σημαίνει ότι το περιεχόμενο που προβάλει η τηλεόραση μας , θα μπορεί να παίρνει μεταβλητές τιμές φωτεινότητας από καρέ σε καρέ. Θα βλέπουμε την κάθε σκηνή, έτσι ακριβώς όπως θέλει ο δημιουργός της ταινίας.

Για του gamers, τα καλά νέα είναι η υποστήριξη VRR (Variable Refresh Rate). Με αυτή την τεχνολογία, τα frames δεν θα κλειδώνουν σε μία σταθερή τιμή, και θα γίνεται συγχρονισμός με το frame rate της πηγής. Με άλλα λόγια, το frame rate, θα είναι ρευστό, και θα προσαρμόζεται στην πηγή. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πιο ομαλή εικόνα χωρίς screen tearing. Επιπλέον, οι τεχνολογίες G-Sync και FreeSync, θα είναι συμβατές με το HDMI 2.1. Σε παλαιότερο άρθρο είχαμε αναφερθεί για τα νέα μοντέλα LG με G-Sync και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ .

Μία ακόμα τεχνολογία που θα μας φέρει το HDMI 2.1, είναι το ALLM (Auto Low Latency Mode). Αυτό πoυ κάνει το ALLM, είναι να αλλάζει αυτόματα τις ρυθμίσεις της τηλεόρασης σε game mode, μόλις ανιχνεύσει ότι η πηγή είναι κονσόλα (PS5, Xbox SeriesX), και έτσι βελτιώνει το input lag.

Οι αλλαγές που μας φέρνει το HDMI 2.1, δεν σταματούν εδώ, καθώς θα έχουμε βελτιώσεις και στον ήχο. Το ARC (Audio Return Chanel) έρχεται πλέον ενισχυμένο, με την ονομασία eARC (e από το enhanced) και θα μπορεί να μας δίνει υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς ήχου, καθώς και υποστήριξη Dolby Atmos και DTS:X.

Σημείωση : Βασική προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, είναι η υποστήριξη και η συμβατότητα των τεχνολογιών, από την τηλεόραση, από την πηγή, και φυσικά το HDMI να είναι έκδοσης 2.1 .

Κ.Ρ.

Μοιραστείτε το
Κωνσταντίνος Ράντελερ

Βρίσκομαι στον χώρο της τεχνολογίας - σε διάφορες θέσεις επαγγελματικά - από το 2009. Ειδικότητά μου, οι τηλεοράσεις. Μου αρέσει οποιαδήποτε συσκευή παράγει ήχο και εικόνα. Θέλω να πιάνω στα χέρια μου κάθε λογής gadget και να ανοίγω πρώτος την συσκευασία από κάθε νέο τεχνολογικό προϊόν και να το δοκιμάζω. Παίζω video games, βλέπω ταινίες και σειρές, και παρακολουθώ με τις ώρες ποδόσφαιρο. Ναι, όλα μου τα ενδιαφέροντα, έχουν να κάνουν με τηλεόραση! Έλα στην παρέα μας, γίνε και εσύ displayer!

View Comments

Recent Posts

Νέες Halloween προσφορές στο Playstation Store έως -75%

Η Sony πιστή στις εποχικές ενέργειες με απίθανες προσφορές και μεγάλες εκπτώσεις σε επιλεγμένους τίτλους,…

8 λεπτά ago

Και το Κύπελλο Ελλάδας αποκλειστικά στην COSMOTE TV

Η COSMOTE TV εξασφάλισε τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης του Κυπέλλου Ελλάδας ποδοσφαίρου, του θεσμού των…

30 λεπτά ago

COSMOTE Neo: Η πρώτη digital κινητή στην Ελλάδα

Η COSMOTE πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, φέρνοντας την digital επανάσταση:…

43 λεπτά ago

Το νέο μοντέλο LG NANO866 με Real 4K ανάλυση έρχεται με ξεχωριστές δυνατότητες

Η LG παρουσίασε ακόμα ένα μοντέλα από την σειρά NanoCell, το LG NANO866, το οποίο…

54 λεπτά ago

Τα PS Plus παιχνίδια Ιουλίου για PS4 και PS5

Η SONY ανακοίνωσε επίσημα τα PS Plus παιχνίδια τα οποία θα μπορούν να κατεβάσουν οι…

4 μήνες ago

Το Galaxy S21 Ultra 5G το Καλύτερο Smartphone στα Global Mobile Awards της MWC 2021

Η Samsung ανακοίνωσε τη διάκριση του Samsung Galaxy S21 Ultra 5G ως το «Καλύτερο Smartphone»…

4 μήνες ago