Apple: Macbook με ARM επεξεργαστή;

Apple: Macbook με ARM επεξεργαστή;

Τους τελευταίους μήνες κυκλοφορεί αρκετά ότι η Apple εργάζεται πάνω στην μετάβαση των MacBook και iMac, σε επεξεργαστές ARM. Επίσης υπάρχουν φήμες ότι θα αποκαλύψει τα πλάνα της στην WWDC 2020.

Macbook με ARM

Για να κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση στο τι είναι ARM και x86 επεξεργαστής . 

Οι ΑRM επεξεργαστές κατά βάση χρησιμοποιούνται σε φορητές συσκευές όπως smartphones και tablets.

Μέχρι τώρα η Apple, αλλά και τα περισσότερα λαπτοπ και σταθεροί υπολογιστές, χρησιμοποιούν επεξεργαστές x86(Intel,AMD) και ο λόγος είναι επειδή έχουν μεγαλύτερη επεξεργαστική δύναμη, όποτε αποτελούν μονόδρομο σε ότι αφορά 3D rendering, επεξεργασία βίντεο, εικόνας και ήχου. 

Βέβαια το αρνητικό στους επεξεργαστές x86 είναι η κατανάλωση ενέργεια, όπου είναι ένα κομμάτι που υστερεί, αφού για να αποδώσει στο μέγιστο απαιτούνται μεγάλες ποσότητες ενέργειας και συνάμα μικρότερη αυτονομία για τις φορητές συσκευές. 

Από την άλλη οι ARM επεξεργαστές είναι εξαιρετικοί  από θέμα μπαταρίας, κάνοντας τους ιδανικούς για φορητές συσκευές,  ωστόσο η επεξεργαστική τους δύναμη δεν μπορούσε να είναι εφάμιλλη με εκείνους της Intel. 

Και ο λόγος που χρησιμοποιώ την λέξη “μπορούσε” είναι γιατί πρόσφατα είδαμε τον επεξεργαστή Α12Χ Bionic, στο iPad Pro. 

Η επεξεργαστική του δύναμη, απ’ όσα έδειξαν τα τεστ, ήταν πολύ κοντά σε αυτή που συναντούσαμε στους κορυφαίους Intel επεξεργαστές.

Α12Χ Bionic: Macrumors

Κάνοντας έτσι το iPad Pro την πιο γρήγορη συσκευή που θα μπορούσε να έχει κάποιος στα χέρια του, και κάποιους άλλους να αναρωτιούνται τον λόγο να υπάρχει ένα τόσο γρήγορο τάμπλετ.

Η φήμες και το πρότζεκτ «Kalamata»

Αυτό που έχει μαθευτεί είναι ότι οι εργαζόμενοι της Apple δουλεύουν ένα πρότζεκτ όπου οι φορητές συσκευές(iPad, iPhone) θα συνεργάζονται ακόμα πιο απρόσκοπτα μεταξύ τους, τοποθετώντας custom τσιπάκια της Apple, όπως αυτά πουσυναντάμε στα iPad και iPhone, σε Mac υπολογιστές. 

Apple Project Kalamata

Το κωδικό όνομα αυτού του project είναι “Kalamata”, όπου κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να πει ότι φαντάζεται τι θα καπνίζουν σε αυτό το πρότζεκτ, ωστόσο η Apple ήδη εργάζεται πάνω στο κομμάτι software εδώ και καιρό με το Mac Catalyst. Όπου πρακτικά αυτό που κάνει το πρόγραμμα είναι να φέρει τις εφαρμογές του iPad στο Mac App Store με ελάχιστη δουλειά στον κώδικα. 

Ποτέ θα δούμε MacBook με ARM επεξεργαστή;

Σίγουρα περιμένουμε να γίνει κάποια σχετική ανακοίνωση για την μετάβαση στην WWDC, αλλά αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε είναι να συμβεί  σταδιακά σε επόμενα 3-4 χρόνια, αφού πρέπει να δωθεί ο απαραίτητος χρόνος και στις εταιρίες software να προσαρμόσουν τις εφαρμογές τους στο νέο λειτουργικό.

Αυτό που μπορώ να πω εγώ είναι ότι μόνο θετικά μπορούν να επέλθουν από όλο αυτό και στο θέμα διασυνδέσεις μεταξύ Apple συσκευών, αλλά και άκρως ανταγωνιστικό, αφού θα πιέσει και άλλες εταιρίες να βγάλουν καλύτερα προϊόντα με καλύτερη διασύνδεση μεταξύ τους, το λεγόμενο και ως “οικοσύστημα”

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι υπομονή μέχρι την WWDC, όπου θα μάθουμε περισσότερα.

Πηγή: MacRumors

Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης

Ονομάζομαι Κωνσταντίνος και έχω σπουδάσει κινηματογράφο. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με το λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας. Είμαι παθιασμένος με την τεχνολογία και πάντα αναζητώ τα πιο πρόσφατα gadgets. Επιπλέον, είμαι εκπαιδευτής προσωπικού σε τεχνολογικά προϊόντα σε μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων. Αν μοιράζεσαι την ίδια αγάπη για την τεχνολογία, γίνε κι εσύ μέρος αυτής της συναρπαστικής κοινότητας!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x