Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που έχει κάποιος στο μυαλό του όταν ψάχνει τι τηλεόραση να αγοράσει, είναι το QLED ή OLED; Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τις δύο τεχνολογίες και θα αναφέρουμε τα θετικά τους και τα αρνητικά τους.
Τι είναι το QLED;
Το QLED (Quantum Light Emitting Diode) είναι το όνομα το οποίο επέλεξε η Samsung για μάρκετινγκ λόγους και ουσιαστικά είναι οι LCD/LED τηλεοράσεις με ένα πρόσθετο φίλτρο Quantum Dot. Ανάμεσα στο LCD/LED πάνελ μια τηλεόρασης και στον οπίσθιο φωτισμό, υπάρχει μία στρώση με νανοσωματίδια, τα οποία φιλτράρουν το φως και παράγουν πιο καθαρά χρώματα. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι ο μεγάλος όγκος χρωμάτων που μπορεί να δώσουν στην οθόνη, αλλά και τα πολύ μεγάλα επίπεδα φωτεινότητας.
Τι είναι το OLED;
Το OLED (Organic Light-Emitting Diode) είναι μια τεχνολογία η οποία λειτουργεί διαφορετικά από τις LCD/LED τεχνολογίες. Στις OLED οθόνες δεν έχουμε οπίσθιο φωτισμό, μιας και το κάθε pixel είναι αυτοφωτιζόμενο και μπορεί να πάρει χρώμα από μόνο του. Ο επεξεργαστής κάθε τηλεόρασης αποφασίζει ποιο pixel θα ανάψει και σε τι απόχρωση και ποιο θα παραμείνει σβηστό. Αυτό σημαίνει ότι το μαύρο χρώμα σε κάθε τηλεόραση OLED τεχνολογίας αγγίζει την τελειότητα, καθώς στα σημεία της οθόνης που χρειάζεται να αναπαραχθεί το μαύρο χρώμα, τα pixels πολύ απλά παραμένουν σβηστά. Σε σχέση με τα LCD/LED πάνελ, τα OLED είναι πολύ πιο λεπτά αφού δεν χρειάζεται πρόσθετος χώρος να φιλοξενήσει τον οπίσθιο φωτισμό.
Ποια τεχνολογία να επιλέξω;
Σε αυτό το ερώτημα η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από την χρήση που θα κάνει ο καθένας και φυσικά από το budget το οποίο θέλει να δαπανήσει. Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μόνο ανάμεσα στις δύο αυτές τεχνολογίες, αλλά ακόμα και στα μοντέλα ίδιας τεχνολογίας. Για παράδειγμα και η Q60T και η Q80T είναι τεχνολογίας QLED, αλλά δεν προσφέρουν τα ίδια πράγματα και έχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους.
Επίπεδα μαύρου χρώματος
Όπως προαναφέραμε παραπάνω οι OLED διαθέτουν τέλειο μαύρο χρώμα μιας και μπορούν να διατηρήσουν σβηστά τα pixels τα οποία πρέπει να αποδώσουν το μαύρο χρώμα. Αντιθέτως οι QLED δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Βέβαια τα μοντέλα QLED με Full Array τεχνολογία μπορούν να αποδώσουν εξαιρετικά επίπεδα μαύρου χρώματος, εξαρτάται όμως και από το μοντέλο. Ο μεγάλος νικητής σε αυτή την κατηγορία είναι οι OLED τηλεοράσεις.
Φωτεινότητα
Τα αυτοφωτιζόμενα pixels των OLED τηλεοράσεων δεν μπορούν να δώσουν τόσα μεγάλα επίπεδα φωτός όσο οι QLED. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οπίσθιος φωτισμός των LCD/LED είναι πιο ισχυρός από τα αυτοφωτιζόμενα pixels. Βέβαια εξαρτάται και από την φωτεινότητα του δωματίου στο οποίο θα γίνεται χρήση μιας τηλεόρασης. Σε σκοτεινό δωμάτιο, δεν θα φαίνεται η διαφορά στην φωτεινότητα, αν όμως η θέαση πραγματοποιείται σε πολύ φωτεινό δωμάτιο, τότε οι QLED θα αποδώσουν πολύ καλύτερα λόγω της μεγαλύτερης φωτεινότητας. Οπότε και σε αυτή την ”μάχη” υπάρχει νικητής και είναι οι QLED τηλεοράσεις.
Όγκος χρώματος
Ο όγκος χρώματος είναι το πόσα χρώματα μπορεί να εμφανίσει μια τηλεόραση σε διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας. Οι QLED τηλεοράσεις τα πηγαίνουν εξαιρετικά τόσο στην ένταση του χρώματος όσο και στο εύρος των χρωμάτων. Οι OLED δεν τα πηγαίνουν άσχημα σε αυτή την κατηγορία, αλλά και πάλι υπάρχει διαφορά λόγω της μεγαλύτερης φωτεινότητας που συναντάμε στις QLED τηλεοράσεις. Σε αυτή την κατηγορία νικητής είναι το QLED.
Γωνία θέασης
Στις OLED τηλεοράσεις οι γωνίες θέασης είναι πολύ μεγάλες και η θέαση είναι εξαιρετική υπό γωνία. Στις QLED τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά σε αυτή την καητγορία μιας και εμφανίζουν μεγάλες αλλοιώσεις στις μεγάλες γωνίες θέασης. Υπάρχουν τηλεοράσεις LCD/LED οι οποίες τα πήγαίνουν εξαιρετικά στις γωνίες θέασης και δεν είναι άλλες από αυτές που διαθέτουν πάνελ IPS. Οι QLED όμως χρησιμοποιούν πάνελ VA, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν καλές γωνίες θέασης. Εδώ νικητής είναι το OLED.
Συνοψίζοντας, όπως είδαμε παραπάνω η κάθε τεχνολογία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να περιγράψουμε με απλά λόγια τα δυνατά και αδύνατα σημεία των QLED και των OLED τηλεοράσεων. Δεν θα βγάλουμε τελικό νικητή για να σας πούμε ότι η τάδε τεχνολογία είναι καλύτερη. Αυτό εξαρτάται από την χρήση και το budget όπως προαναφέραμε, αλλά και από το μοντέλο της τηλεόρασης. Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες στις οποίες θα μπορούσαμε να κάνουμε σύγκριση όπως και για τις επιδόσεις που έχει η κάθε τεχνολογία στα games, όμως και πάλι εξαρτάται από το μοντέλο που θα επιλέξετε.
Οι OLED τηλεοράσεις θα αποδώσουν σχετικά καλύτερα σε κάθε πηγή (ταινία, games κτλ.), καθώς το απόλυτο μαύρο είναι πολύ σημαντικό για την σωστή αντίθεση μιας τηλεόρασης. Διαθέτουν μεγαλύτερη γωνία θέασης και ο χρόνος απόκρισης είναι χαμηλότερος άρα και καλύτερος για αυτούς που παίζουν games, και αυτό γίνεται καθώς το κάθε pixel των OLED τηλεοράσεων, χρειάζεται πολύ λιγότερο χρόνο για να πάρει μια διαφορετική απόχρωση. Από την άλλη βέβαια υπάρχουν μοντέλα LCD/LED με εξαιρετικό Local Dimming το οποίο κάνει πολύ καλή τοπική διαχείριση φωτός και αποδίδει πολύ καλά επίπεδα μαύρου χρώματος.
Στο άμεσο μέλλον αναμένεται να μας απασχολήσει η τεχνολoγία miniLED καθώς έχουν ήδη ανακοινωθεί μοντέλα από Samsung και LG με τις τηλεοράσεις Neo QLED και QNED αντίστοιχα. Στο λίγο πιο μακρινό μέλλον θα μας απασχολήσει η microLED τεχνολογία, μιας και ακόμα οι τιμές είναι πολύ υψηλές και θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για επαγγελματική χρήση. Μείνετε συντονισμένοι για το επόμενό μας άρθρο το οποίο θα αναφέρεται στις νέες αυτές τεχνολογίες.
Βρίσκομαι στον χώρο της τεχνολογίας – σε διάφορες θέσεις επαγγελματικά – από το 2009. Ειδικότητά μου, οι τηλεοράσεις. Μου αρέσει οποιαδήποτε συσκευή παράγει ήχο και εικόνα. Θέλω να πιάνω στα χέρια μου κάθε λογής gadget και να ανοίγω πρώτος την συσκευασία από κάθε νέο τεχνολογικό προϊόν και να το δοκιμάζω. Παίζω video games, βλέπω ταινίες και σειρές, και παρακολουθώ με τις ώρες ποδόσφαιρο. Ναι, όλα μου τα ενδιαφέροντα, έχουν να κάνουν με τηλεόραση! Έλα στην παρέα μας, γίνε και εσύ displayer!