Wiki

Τι είναι η τεχνολογία Full Array Led ;

Τα μοντέλα των τηλεοράσεων, δεν διαφέρουν μεταξύ τους μόνο ως προς τις αναλύσεις που υποστηρίζουν ή ως προς τον ρυθμό ανανέωσης των καρέ τους, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο φωτίζεται το panel. Είναι από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε την επόμενή σας LED LCD τηλεόραση. Αναφέρομαι μόνο σε LED LCD τηλεοράσεις, καθώς σε αυτές συναντάμε την Full Array τεχνολογία, μιας και στις OLED το κάθε pixel είναι αυτοφωτιζόμενο, και δεν χρειάζεται οπίσθιο φωτισμό.

Τι είναι το Full Array ;

Οι τρόποι με του οποίους φωτίζεται ένα panel τηλεόρασης είναι τρεις. Οι Edge Lit, οι Direct Lit, και οι Full Array. Στις Edge Lit τηλεοράσεις, ο φωτισμός προέρχεται από μία λωρίδα LED – ή και περισσότερες σε κάποιες περιπτώσεις- η οποία βρίσκεται σε κάποια από τις τέσσερις πλευρές της οθόνης. Στις Direct Lit, αντί οι λωρίδες LED να είναι σε κάποια άκρη, βρίσκονται πίσω από το panel και φωτίζουν απ’ ευθείας την οθόνη. Ένα από τα αρνητικά αυτών των δύο τρόπων φωτισμού των panel, είναι η πιστότητα του μαύρου χρώματος. Καμία από τις δύο τεχνολογίες, Edge Lit και Direct Lit, δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά την τοπική φωτεινότητα για να αποδώσει βαθύ μαύρο.

Εδώ έρχεται η τεχνολογία Full Array LED για να βελτιώσει τα επίπεδα του μαύρου χρώματος, και όχι μόνο. Με την τεχνολογία αυτή, υπάρχουν κάθετες και οριζόντιες ζώνες φωτός πίσω από το panel, και σε συνδυασμό με το Local Dimming (τοπική διαχείριση και εξασθένηση φωτός) βελτιώνεται σε τεράστιο βαθμό το βάθος και η πιστότητα του μαύρου. Το Local Dimming μπορεί επίσης να μας προσφέρει πιο φωτεινές κάποιες περιοχές της οθόνης, και άλλες αντίστοιχα πιο σκοτεινές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απολαμβάνουμε ρεαλιστικά επίπεδα φωτεινότητας, πολύ καλύτερη ποιότητα εικόνας και μεγαλύτερη αντίθεση.

Φώτο από sony.gr

Αν η επόμενή σας τηλεόραση δεν είναι τεχνολογίας OLED, επιλέξτε μια LED LCD με τεχνολογία Full Array. Ενδεικτικά κάποιες Full Array σειρές τηλεοράσεων του 2020 :

SONY

XH95 | XH90

Samsung

Q80T | Q90T | Q95T | Q800T | Q950T

LG

NANO916 | NANO996 | NANO956

Προτεινόμενες τηλεοράσεις του Netflix Για Το 2020

Μοιραστείτε το
Κωνσταντίνος Ράντελερ

Βρίσκομαι στον χώρο της τεχνολογίας - σε διάφορες θέσεις επαγγελματικά - από το 2009. Ειδικότητά μου, οι τηλεοράσεις. Μου αρέσει οποιαδήποτε συσκευή παράγει ήχο και εικόνα. Θέλω να πιάνω στα χέρια μου κάθε λογής gadget και να ανοίγω πρώτος την συσκευασία από κάθε νέο τεχνολογικό προϊόν και να το δοκιμάζω. Παίζω video games, βλέπω ταινίες και σειρές, και παρακολουθώ με τις ώρες ποδόσφαιρο. Ναι, όλα μου τα ενδιαφέροντα, έχουν να κάνουν με τηλεόραση! Έλα στην παρέα μας, γίνε και εσύ displayer!

View Comments

Share
Published by
Κωνσταντίνος Ράντελερ
Tags: full array

Recent Posts

Τα PS Plus παιχνίδια Ιουλίου για PS4 και PS5

Η SONY ανακοίνωσε επίσημα τα PS Plus παιχνίδια τα οποία θα μπορούν να κατεβάσουν οι…

4 μήνες ago

Το Galaxy S21 Ultra 5G το Καλύτερο Smartphone στα Global Mobile Awards της MWC 2021

Η Samsung ανακοίνωσε τη διάκριση του Samsung Galaxy S21 Ultra 5G ως το «Καλύτερο Smartphone»…

4 μήνες ago

Η LG ανακοινώνει τη διαθεσιμότητα των νέων μοντέλων LG QNED MiniLED τηλεοράσεων

Η LG ανακοινώνει την κυκλοφορία της νέας και πιο premium σειράς LCD TV στην παγκόσμια…

4 μήνες ago

Γιατί να περιμένετε; Τώρα βλέπετε μέσω streaming τα αγαπημένα σας πριν ολοκληρωθεί η λήψη

Είτε πρόκειται για μια μεγάλη πτήση ή για μια μετακίνηση στην πόλη, οι σειρές και…

4 μήνες ago

H Samsung παρουσιάζει τη νέα εμπειρία για Watch, δίνοντας μια πρώτη εικόνα του One UI Watch

Κατά τη διάρκεια του Mobile World Congress (MWC) η Samsung παρουσίασε την εμπειρία χρήσης του…

4 μήνες ago

Ανεπανάληπτο gaming στις premium LG τηλεοράσεις με την πρόσφατη αναβάθμιση της DOLBY VISION

Η LG είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι είναι ο πρώτος κατασκευαστής τηλεόρασης που…

4 μήνες ago